Highcross, Leicester

Hammerson

Reconfiguration to strengthen retailer presence in the mall and new externally facing food and drink units to engage and activate the Shires Lane and High Street façades

Following House of Fraser’s announcement that they were to leave Highcross, we have been working with Hammerson to sub-divide and remodel their existing four storey retail unit.

The recently completed scheme reconfigures the existing floorspace into a mix of new retail, leisure and food and drink units, together with an extension of the rooftop car park.

Internally, two new large format retail units provide strong retailer presence within the mall, whilst new externally facing food and drink units help to reactivate the currently inactive Shires Lane and High Street façades of the building.

The redevelopment strengthens the link between Highcross’ St. Peter’s Square and Leicester’s busy High Street, with users drawn between the two by the architecture and activity created by the additional offers. The façade treatment of the new externally facing units take references from the centre’s existing architecture and materials, with a focus on maximising shopfront opportunities and visibility into the new units.

1,150,000 sq.ft

Retail accommodation

3,000 (approx)

Parking spaces

18,000,000

Annual footfall

£12,000,000

Development budget